2011. január 28., péntek

Vadászat vagy mészárlás?

Minden év januárjában aktuálissá válik a kérdés, amikor a Bihar megyei Bályok (Bâlc) községhez tartozó erdőkben elkezdődik a Ioan Ţiriac nevéhez köthető vaddisznó vadászat. Idén már hetedik alkalommal gyűltek össze neves és kevésbé neves emberek a nagyalmási birtokon, hogy az egykori Első Vadász, azaz Ceausescu vadásztanyáján kiéljék (vadász)ösztöneiket. A sajtó képviselőit nem engedték közel az eseményhez, a hírek szerint azonban közel 200 vaddisznó bánta az összesereglettek szórakozását. A lelőtt állatok húsát szociális intézmények, szegénykonyhák részére ajánlották fel. 

Vadászat a Ţiriac–birtokon, idén is
Eddig és nem tovább. A nagykapun csak azok léphetnek be, akiket meghívtak hajtónak, vagy vadásznak.

Nagyvilági vadászat Bályokon
Nagykapu nagy embereknek.

vadaszat.jpg
Vadászok!?

Indulásra készen. Ez a nap nem a vaddisznóké...

A Mediafax fotóján szép sorjában helyezkednek el a disznók. 

Felcímkézve a vadak. A trófeák miatt fontosak...

Ezeket a példányokat Réty mellett Szacsván fotóztam. Villanypásztor vigyázza álmukat, etetik őket.

Az elmúlt években több bírálat érte a szervezőket, ám a helyzet nem változott, a területet bérlik, a vaddisznókat erre az alkalomra nevelik, etetik. És persze az sem mellékes, hogy az elmúlt években már olyan személyek is megfordultak Bályokon, mint Petre Roman volt kormányfő, Dimitrie Sturdza herceg, Ralf Schumacher Forma–1-es pilóta, Rudolf Streicher volt osztrák miniszter, Carlo Pesenti, az Italcementi cégcsoport elnök, Adrian Nastase volt kormányfő, George Marson, Monte Carlo polgármestere, Wolgang Porsche autógyáros stb.
Több képért kattints IDE

4 megjegyzés:

Beercan írta...

Ez egy eléggé kényes probléma.Ha nagyon szőrszlhasogatóak vagyunk, kkor a vágóhídakon is mészárlás folyik.Amúgy ez is egy farmféleség, ezeket az állatokat nem késelik meg, hanem lelövik. A vágóhídon esély sincs a menekülésre, itt viszont van.Külföldön is rendeznek rengeteg ilyen partyt.Ide is hatalmas tőkével rendelkező alakok jönnek, valahol a valamit valamiért közhelynek itt szerepe van.Sokat gondolkoztam, hogy elítélendő vagy sem. Még nem jöttem rá. Meg a sok hús az szoció-konyhára kerül.Remélhetőleg.Csak a román sajtó fújta fel az egészet, evidens módon csak a mészárlást reklámozva, az esetleges jódolog az egészből kimaradt. ez olyan mint a holokauszt probléma. A nácik kinyírtak milliókat, de arról , hogy Sztálin hányat nyírt ki, nem szól a fáma.

Zrinyi M. írta...

A vágóhídra az állatokat nem azért viszik, hogy partykat rendezzenek velük...Abban egyet értek, hogy nehéz eldönteni, hogy ez elitélendő vagy sem?! Ha valakiknek igényük van arra, hogy állatokat lövöldözzenek, és erre lehetőségük is van, akkor lelkük rajta...Vagy mégsem?! Én azért nem igazán látom mi lenne a dolog szép oldala? Az, hogy 50 hajtónak pénzt adnak és a szegény konyhán 3 napig vaddisznópecsenye a menű??? A vadászat pénzes játék és sokan így mutatják meg magukat a világnak!

Névtelen írta...

Inkább úgy fogalmaznák, hogy a vadászat lehet pénzes játék is.Kicsit nézzünk a dolgok mélyébe.Nagyapám vályogházban lakott, erdész volt.És rengeteget vadászott, de nem mutatta magát a világnak.Amúgy avaddisznó kártékony állat.Lehet szorozni, osztani.Meg azt is, hogy miután Tiriac atyafi meghívta a fejeseket partyra, egy pár befektetővel több lett az ortszágban.És amintr le van írva , külföldön majdnem mindennaposa az ilyen partyk.
Manases

kelemen írta...

En szerintem,mind szakember a vadaszat nem sport, nem hobbi hanem szakma.Ha a kollega ugy gondolja ,hogy a vaddiszno az kartekony allat, akkor en kerdezem a medve mert nem az?Ha igy kozelititek meg a dolgot akkor az nem jo.Azert szakma ez az egesz vadaszat dolog mert a vadallatok nagyon gyorsan szaporodnak,ha nem szelektalnank mestersegesen akkor odajutunk mingyart hogy a vaddiszno turkalni fog az udvarodon es a medve meg is fog az udvarodon!En azt mondom ,hogy gondolkogyatok el . Ez nem meszarlas(vagyis vannak akik csak azert jarnak vadaszni hogy egyenek es hogy gyilkoljanak ) de vannak akik azert is hogy kezben tartsak a dolgokat valamien szinten.Szerintem ti se vennetek jo szivvel ha setalas kozbe vagy satorozas kozben a maci szerencses modon csak megfuttat.