2011. február 1., kedd

Egyiptomi barangolás

Egyiptom sokat látott földjén ismét "dolgozik" a történelem. Kb. 7000 (igen, ez 7 ezer!!!) éve már megművelik a földet, ismerik a fazekasságot, vásznat készítenek és a fémmegmunkáláshoz is értenek. 4000 éve építgetik a piramisokat, használják a hieroglif írást. Olyan ismert uralkodóik voltak, mint Hatszepszut, Ehnaton, Nofertiti, II. Ramszesz, Kleopátra, Tutanhamon. Egyiptomhoz fűződik az alexandriai világítótorony, Nagy Sándor hódításai, a Királyok Völgye...Angol gyarmat volt, 1919-ben felkelés tört ki a brittek ellen. 1956-ban a Szuezi-csatorna miatt figyelt rájuk a világ (a magyar forradalom éve!). A jelenlegi elnök Hoszni Mubarak 1981 óta vezetgeti népét. 


A jelen

Ami a bloghoz való kötődést illeti: itt él a világ jelenleg ismert legnagyobb hüllője, a nílusi krokodil,  partjait a Földközi- és a Vörös tenger része mossa, és vannak sivatagi állataik is (ha már az ország több mint 90%-a sivatag :) de vándormadaraink közül is több van, amely itt telel, vagy Egyiptomon keresztül repül téli pihenőhelyeire.

 
Egyiptom, a Nílus országa


Egy éhes krokodil


Sinai agama - a Lizard of the Sinai Desert
A Sínai agáma is hüllő, de nem eszik emberkezet 


Sinaistachelmaus.jpg
Az egyiptomi tüskésegér nevével ellentétben Európában és Ázsiában is megtalálhatóAz egyiptomi farkas (sakál) a kihalás szélén áll


Vörös-tenger
A Vörös-tenger mélyén hajóroncsok és korallzátonyok pihennekNincsenek megjegyzések: