2011. február 9., szerda

Páva, elefánt, kagylók Sri Lankáról

Lassan rá kell ébredjek, hogy - szerencsére - elég sok ország érméit, bankjegyeit díszitik különböző növény- és állatmotivumok, jobb esetben védett fajok. Legutóbb Sri Lanka rupiája került a kezembe :) és nagy örömömre hemzsegnek rajta a növények, kagylók, halak, madarak. 
Az első három bankjegy Krisztina jóvoltából a sajátom. Köszönöm.

File:Cur sl 500 r.jpg
500 rupia (valaki felismeri a növényt? A felső sarokban a madarat?)

Papagájok a 100 rupiás bankjegyen

A 2001-ben kiadott 20 rupiás bankjegyet halak, kagylók díszítik.

File:Cur sl 1000 r.jpg
Páva az 1000 rupiás hátsó oldalán...

Fájl:LKR.jpg
...és elefánt a elején (2001-es)

Az 1979-ben kiadott bankjegyek is szemet gyönyörködtetőek. 

File:Cur sl 20 1979.jpg
File:SriLanka-100Rupees-1979- f.jpg

Sri Lanka, korábbi nevén Ceylon Demokratikus Szocialista Köztársaság, az Indiai óceán "gyöngyszeme". A könnycsepp alakú sziget 420 km hosszú és 240 km széles. A legenda szerint Sri Lankán lépett Ádám a földre, mikor kiűzetett a paradicsomból. Sri Lanka nagyobb részt sík terület monszunerdőkkel, vadrezervátumokkal, dús és változatos növényzettel, kaktuszos szavannákkal és trópusi tengerparttal. Éghajlata trópusi, az évi átlaghőmérséklet 26-28 °C körül alakul. Sri Lanka varázsát a brit gyarmatbirodalom örökségei és a buddhista hagyományok adják. Közel 2000 éves műemlékei, templomai, nemzeti parkjai, kókuszpálmákkal tarkított tengerpartja és őserdői egzotikus látványt tár az idelátogatók elé. Sri Lanka Látnivalók Sri Lanka Colombo Colombo a sziget legnagyobb városa, az ország fővárosa. Forgalmas és zajos, azonban a rengeteg és csodálatos látnivalója feledteti ezeket. A városban érdekességként szolgál a híres Óratorony, a Queen's House, a Galle Face Green valamint a Pettah bazár, melyek sétálgatásra, városnézésre csábítják az ide látogató közönséget. A Nemzeti Múzeum történelmi gyűjteményéről híres. utazás Sri Lanka , Galle környékére Galle csodálatos kikötőjéről és holland erődjéről híres. Rendkívül nyugodt környék, pihenésre, kikapcsolódásra kiválóan alkalmas. Sri Lanka Sigiriya erőd Az erőd 200 méter magas szikla csúcsára épült az V. században, melynek érdekessége, hogy több mint ezer éves sziklafestményeket, óriási kőoroszlán szobrokat és vízi kerteket tár a látogatók elé. Sri Lanka utazás , Hikkaduwa Hikkaduwa a sziget egyik legfejlettebb partszakasza, amely a nyugati turisták kedvelt pihenőhelye. Magas színvonalú éttermei, szálláshelyei kellemes kikapcsolódást nyújtanak. Régi templomai kiváló turistalátványosságok. Sri Lanka Sportolási lehetőségek Sri Lanka csodálatos strandjai kiváló lehetőséget nyújtanak az úszás, és a vízisportok szerelmeseinek. A túrázást kedvelők számára jó lehetőség az Adam csúcs megmászása, ezen kívül a fehér homokos tengerpart kiváló hely a pihenni, sütkérezni vágyóknak.

1 megjegyzés:

Bedő Zoli írta...

Nagyban feltehetted vóna a fotókat..elég nehéz öregedő szemeimmel kisilabizálni a madarat a sarokban:-)), de asszem Alcedo atthis (huj, nem lehet szabadulni a nagyképűségtől még itt sem...ej, ej), a virág meg valamiféle orchidea...Jó vagy nem????