2011. január 3., hétfő

Napfogyatkozás

Remélem holnap szebb - pontosabban ködmentesebb - időnk lesz, mint ma volt és fogunk látni valamit a részleges napfogyatkozásból.

"A 2011-es esztendő egy részleges napfogyatkozással indul. Január 4-én a félárnyék először 6 óra 40 perc 11 másodperc UT(egyezményes világidő)-kor érinti a Föld felszínét Algéria északi részén. A fogyatkozás maximuma 8 óra 51 perc 40 másodperc UT-kor lesz, ekkor Svédország északi részén a Nap a horizonton áll, a fogyatkozás magnitúdója ott közel 86% lesz. A továbbiakban a félárnyék lassan levonul bolygónk arcáról, és 11 óra 0 perc 54 másodperc UT-kor Kazahsztán területén hagyja el azt.
          Kovászna megye területén is látható lesz. Helyi idő szerint kb 9 óra 10 perckor kezdődik, mégpedig úgy, hogy a Nap korongjának jobb felső szélét kezdi takarni a Hold. A maximum időpontja 10 óra 35 perc. Ekkor a Hold kb 75%-ban takarja a Napkorong felső felét. Ezután fokozatosan csökken a takarás, amíg kb 12 óra 5 perckor a két égitest korongjai külön válnak.
          Külön hívnám fel a figyelmet arra, hogy ezt, az egyébként nagyszerű eseményt semmi szín alatt ne próbálják szabad szemmel vagy egyszerű távcsővel követni, mert a szem károsodását idézheti elő!
          A napfogyatkozásról részleteket az alábbi honlapról lehet olvasni:
          2011-ben ezen kívül még három részleges napfogyatkozás lesz (június 1, július 1, november 25), amelyek innen nem lesznek láthatók, valamint lesz két holdfogyatkozás (június 15, december 10), ezek Európából is láthatók lesznek."  Koszta Zoltán
Köszönöm, Zoli!

Nincsenek megjegyzések: