2011. január 4., kedd

Képek a napfogyatkozásról

Lelkesen vártam a kedd délelőttöt, a megfelelő védőszemüveggel (ami még 1999-ből maradt), hogy szemügyre vegyem a részleges napfogyatkozást. Nos, kettős napfogyatkozás volt nálunk: egyrészt a Hold takarta a Napot, másrészt a felhők (vagy a köd?). A percek teltek és már teljesen belenyugodtam a megváltoztathatatlanban, elmarad nálunk a jelenség. Ám ahogy közeledett a dél, úgy lett egyre erősebb a felhők mozgása, a Nap is már-már áttetszett rajtuk...és egyszer csak (igaz csupán néhány percig), előbukkant a Nap. A felhők olyan diszkréten takarták, hogy szinte szabad szemmel is élvezhető lett volna az esemény, de győzött a józan ész és sikerült készítenem néhány fotót. A meggyfa nem a legjobb előtér egy csillagászati eseménynek, de a lényeget azért látni engedte. Következő hasonló eseményre 3 évet kell várni. 

Sepsiszentgyörgy, 2010. január 4. (11,45)

A hónap jeles csillagászati eseményeit ITT olvashatod.
http://www.idokep.hu/keptar/users/cris80/r48ogo0ph00x99ba.jpg
Volt aki jobban látta az eseményt...

3 megjegyzés:

Andi írta...

Hát nekem elmaradt, mert reggel kinéztem és láttam, hogy felhős és végül megfeledkeztem róla, de amúgy egy 75%os napfogyatkozás nem azt jelenti h 75%nem látszik? itt a fotókon olyan mintha 25%os lenne...

Andi írta...

a másik, meg hogy miért ültél be a fa alá :)))

Köllő Zsolt-Ágoston írta...

Gondolom nem matek osztályban végeztél?! :) Lassan betakarja a Nap 75%-át, majd lassan kitakarja...Én nem a csúcson fotóztam, mert akkor valóban nem látszott. Azért ültem a fa alá, mert a szoba a fa "alatt" van és onnan fotóztam.