2010. július 18., vasárnap

Tusványosi plusz program (ajánló)

Tusványosra kéne menni...És ha már ott van az ember, akkor az előadások, koncertek, sörök között szétnéz egy kicsit. Úgy értem a tájat is megnézi. Felmegy a Sólyomkő sziklához (a piros háromszög jelzés a tábor mellől indul, el sem lehet tévedni), esetleg nagy lélegzetet vesz és átsétál a Szent Anna-tóhoz (aki még nem volt, annak ajánlom, hogy jó nagy levegőt vegyen, mert igen meredek az út Tusnádfürdőről - piros kereszt a jel, amit követni kell), vagy csak egyszerűen hűsülés gyanánt belegübben az út mellett található termálstrand (Rudi-fürdő) vizébe. Aki csak sétálni akar az megnézheti az Apor bástyát, vagy a Ludmilla kilátót (a felső sétánytól indulnak a jelzett utak). Az óvatosság nem árt: a terület a kárpáti medvék Eldorádója. Kellemes kikapcsolódást és esőmentes időt!

A Sólyomkő egyik ritkasága, a Teleki hölgymál (Hyeracium telekianum).

Itt magányosan.

Ez is Teleki. Csak nem hölgymál, hanem egyszerűen virág. A Sólyomkő fele tartva az első kanyar után közvetlen balról nagy tömegben virít a Teleki-virág (Telekia speciosa). Ha itt nem vennéd észre, akkor sem kell aggódni...több helyen is előfordul (fő ismertetőjegye szépsége mellett, a magassága)

Ha a Szent Anna-tóhoz mégsem Tusnádfürdőről indulsz, hanem Bükszád felől (ez jóval könnyebb út), akkor a Bugyogóból töltheted fel vízkészletedet (a falu végén)

Mese nincs. Itt medvék (is) járnak.

A Sólyomkő

Tusnádfürdő és a Csukás-tó látványa a Sólyomkőről

Ez is a Sólyomkőről lett fotózva. Szemben a Csomád és mögötte a Szent Anna tó.

Ez pedig a Rudi fürdő. Hogy miért ilyen színű a vize? Lásd alább.

Ezért.

3 megjegyzés:

Ati írta...

Érdekes cikk, szép fotókkal. Gratula. :)

cinege írta...

Nagyon szép fotok. Köszi

Névtelen írta...

Végre kaptam tippeket "csinálnivalóra" a Tusványoson:D Lenne egy kérdésem: mit lehet tenni, ha az ember fia/lánya találkozik a maszival? Mert asszem, a "maszi-maszi"ra nem reagálna barátian....