2012. szeptember 11., kedd

Skóciai beszámoló, Edinburgh

Folytatás: A következő nap Edinburgh-ba látogattunk. Skócia fővárosa igen kellemes benyomást tett rám, a kirándulás egyik fontos pillanata volt az egész napos városnézés, bolyongás. Utunkat a bazaltsziklára épült edinburgh-i várnál kezdtük 16 fontért. A kilátás a városra igen pazar, a kiállítások révén gyakorlatilag a teljes skót történelem végigkövethető. Itt találhatók a skót koronázási ékszerek is, ezeket nem szabadott fotózni, egyébként a várban nem kértek fotózási díjat. A vár területén áll a főváros legrégebbi épülete a Margit kápolna. Az ott olvasható ismertetőben is megjelenik, hogy Skóciai Szent Margit bizony magyar földön született és a vár falain belül halt meg 1093-ban.
 A vár bejárata

 A várban

 Szent Margit 

 150 kilós ágyúgolyók

 A Szent Margit kápolna.

 A várba még az angol uralkodó is csak ezzel a kulccsal jöhet be. 

A vár számos, izgalmas történelmi esemény színhelye volt. Itt született VI. Jakab skót király (I.Jakab néven angol király). Jakab története igen érdekes (kattints a nevére!), hiszen anyja, Stuart Mária gyilkosa I.Erzsébet tette meg őt uralkodónak. "Erzsébet király volt, Jakab a királynő" közmondás sokat elmond jelleméről, képességeiről. 

 A korona leírása, vakoknak.

 Edinburgh, a védők szemével.

A védő kiltben :)

A vár után végigsétáltunk a Royal Mile (Királyi mérföld...kb. ekkora a távolság a két jeles épület között) nevű híres főutcán, a fejünket kapkodva a sok szép épület, látnivaló után, majd megérkeztünk a skót uralkodók székhelyére, a Holyrood Palace-ba. Számos uralkodó élt hosszabb-rövidebb ideig itt, II.Erzsébet is többször járt az épületben. Itt gyilkolták meg, David Rizziot, aki Stuart Máriának volt a magántitkára. Lord Darnley, Mária akkori férje erről másképp vélekedhetett...Az tény, hogy Darnley sem örülhetett sokáig vetélytársa halálának, hiszen őt is meggyilkolták. A palota melletti Apátság romos állapotban is felemelő látvány.

 Edinburgh főutcája, a Royal Mile.

 A város legrégebbi lakóháza, John Knox reformátoré. 

 A Holyrood-palota udvara.

 Az apátság romosan is szép.

 Az Ágoston-rendi apátság romjai.

  David Rizzio szobra a kertben. Hegedülni (is) tanította Stuart Máriát, ez lett a veszte.

Skócia röviden: rövid zöld fű és palota. 

A palota, melyben Bald Agnes szelleme bolyong...

Ezt követően további órákig felfedezhettük Edinburgh-ot. Rohamléptekkel próbáltam a legfontosabbakat megtalálni, megnézni. Íme néhány szépség, érdekesség:
 A skót parlament épülete.

 A Nelson-emlékmű, a Calton Hill-en.

 Régi temető keresztje.

 A filozófus, David Hume síremléke.

 Keresztek, sírkövek.

 A világhírű író, Walter Scott emlékműve (Ivanhoe, Rob Roy stb.).

 A Princess Street-i kertek, pihenő emberekkel.

 A Skót Nemzeti Galériára nem jellemző a "skótság". A belépés ingyenes, a képtárban pedig Raffaello, Tiziano, Tintoretto, Rembrandt, Monet képei is megtalálhatók.

 A Skót Bank főépülete.

 A Szent Egyed katedrális.

 Nagy Sándor és lova, Bucephalus. 

Edinburgh, eddig 13. alkalommal nyerte el a "Legjobb város" díjat. Azt hiszem, nem véletlenül.

Késő estére értünk vissza a szállásra és már gondolatban készültünk a holnapi napra, a Skót Felföldre. Hamarosan...

Nincsenek megjegyzések: