2012. szeptember 29., szombat

Skóciából Angliába

A kellemes skóciai napok után Anglia fele vettük az irányt. Persze nem egyből - hiszen Edinburgh és London között több mint 500 kilométer a távolság, ami még úgy is soknak tűnik, hogy a táblákon mérföldben (kb.340 mérföld) tüntetik fel a távolságot - hanem néhány izgalmas megálló beiktatásával. Első megállónk Melrose-ban volt, ahol természetesen a méltán híres Apátságot látogattuk meg. Ám korán érkeztünk, ezért szétnézhettünk a településen. A diákok iskolába siettek, az épületek ablakában virágok, a piros telefonfülke pedig hívogatott. Benéztem az egyikbe és meglepetésemre érmével lehetett telefonálni. A mobiltelefonos érában jól esett csevegni egyet az itthoniakkal...kb. 2 fontnyi aprópénzért bőségesen beszélgettünk.
Aztán kinyitották az Apátságot és bementünk. A legtöbb itteni apátsághoz hasonlóan ez is romos, a tetteseket sem nehéz kitalálni: igen, az angol úriemberek voltak. Egyébként az épületet a 12. században készítették (átadva 1136-ban) és romosan is lenyűgöző és szép látvány. Az egyik tornyába is fel lehet menni, a kilátás onnan is pazar. A hely érdekessége, hogy állítólag ide temették I.Robert skót király (Robert the Bruce) szívét.

 Melrose

 Érmével működik.

 Melrose, reggel háromnegyed 9-kor 

 S akkor aszongya, hogy a vécéig kell menni vagy 50 yardot jobbra, azaz lépést, ami szinte 50 méter, mert 1 yard = 0,9144 méter.

 Kilátás és lelátás a Melrose Abbey tornyából
A "szabad juhok" mozgalom tagjai 

 A temető rész.
 Emberfej a magasban.

 Csigalépcső. 

 Ott túl a rácson...
 Mint a filmeken.

 Sírfelirat. 

 Minden szögből fotogén.

 Arc.

 
 Robert the Bruce szíve.

Virágoskertek mindenfele.

Innen az utolsó skót látnivalóhoz, vagyis inkább érdekes helyhez, Gretna Green-hez mentünk, ami szintén a skót történelem része, ami természetesen az - angolokkal szembeni - ellenállásról szólt. Angliában csak 21 évesen lehetett házasodni, ellenben Skóciában szinte gyermekfejjel, ezért a fiatal szerelmesek ebbe a határtelepülésbe menekültek, ahol pillanatok alatt összeadták őket. A kovácsműhely, ahol az események történtek ma is látogatható, sőt "esketést" is végeznek.
Gretna Green, a szerelmesek otthona:





1 megjegyzés:

Unknown írta...

Hát aztán ti jártatok rendesen arrafelé. A Ben Nevis-t azért irigylem is egy kicsit.
No de majd egyszer ..

Viszont ezek az épületmaradványok igencsak fotogének .. ráadásul ötletes volt FF-ben előrukkolni velük. Sokat ad a hangulathoz !