2010. december 11., szombat

Növények és állatok pénzen

Nem emlékszem pontosan melyik volt az első pénzérme amelyiket azért tartottam meg mert állatot, vagy növényt ábrázolt, de azt tudom, hogy 1994-ben Szlovéniában megakadt a szemem a nagyon szép váltópénz (sztotin és tollár) sorozatukon és néhányat hazahoztam magammal. A nevek latinul is szerepeltek a pénzeken. A tollárt 2007. január 1-e óta az euró váltotta.
Gyűjteményem kedvenc darabjai között a szlovén érmék is ott szerepelnek (a 10 sztotinos érmén a ritka barlangi vak gőte)


A Szlovéniával szomszédos Horvátországból is hoztam haza érméket, azok is nagyon szépek, rajtuk érdekes növények és állatok.
Horvátország váltópénzei
  
A magyar pénzérmék is nagyon szépek, a rajtuk szereplő növények és állatok igazi "sztárok". Ahogy azt a közvélemény-kutatásban résztvevők többsége is tudta az 50 forintoson a kerecsensólyom látható. A forintról bővebben ITT.

Európánál maradva, egyik kedvencem az ausztriai havasi gyopárt ábrázoló 1 shilling, továbbá az izlandi koronák (amelyekről sajnos csak képeim vannak :( hiányoznak a gyűjteményemből...remélem érthető voltam...:)))

Fájl:ISL003.JPGFájl:Islanda 100 corone.JPG
Fájl:Island10Kronen1984.jpg
Az izlandi koronát halfajokat ábrázoló érmék váltják

Európán kívül is vannak olyan országok, ahol a pénzeket nem híres emberek, hanem védett növények vagy állatok díszítik. A brazil reál papírpénzek hátoldalán állatok találhatók, akárcsak több Afrikai ország papírpénzein is. Nagy meglepetésemre szintén állatok díszítik Észak Korea pénzeit is. 

File:50realback.jpg
A brazil 50 reálos hátoldalát jaguár díszíti

Észak Korea aprópénze, a chon, rajta orangután és zsiráf

Fájl:Maldive-coins.jpg
A Maldív-szigetek pénzérméi


Török líra rózsával
Tanzánia pénzei


A mongol 50 tugrik hátoldalán vadlovak (takik) legelésznek



Rénszarvas a kanadai 25 centes hátlapján (az 1986-ban kiadott pénzeket madárfajok díszítették)

Fișier:50L rev.jpg
Ismerős? És a túlsó oldal?

Fișier:50L av.jpg
Sas és havasi gyopár az 50 lejesen


A nyári foci Világbajnokság helyszínén, Dél-Afrikában is igazi szép pénzekkel fizetnek. Rajta Afrika nagyvadai:

A rand Dél-Afrika pénze

5 megjegyzés:

Andi írta...

Te ez igazán izgalmas bejegyzés... grat. Átfutottam közben az innen-onnan származó apróimat, ha nincs gyűjteményben szívesen adok. Pl. az 5 ft a kócsag, 2 ft érmén is valami egyszikű növény, 1 euro cent tölgyfa levele, egy másikon meg szintén valami növény talán egy tárnics. Szóval jelezz ha érdekel a dolog. Pa

Köllő Zsolt-Ágoston írta...

Persze, hogy érdekel...az egyszikű pedig éppenséggel a magyar kikerics :)))

Köllő Zsolt-Ágoston írta...

Köszönöm mindenkinek a kedves "hozzám-szólásokat" és a pénzeket is!
Zsolt

Mondfinsternis írta...

Jaj, Zsolt tanár úr, már megint lekéstem valamiről. Ugyanis most vasárnap adtam oda valakinek egy pár kínai, makedón és maláj pénzt, hogy vigye el neked Szentgyörgyre, de még csak jövő héten indul innen haza! Na de sebaj, legközelebb. Addig is gratula, szép kis gyűjteményt összehalmoztál.

Névtelen írta...

Semmi baj kedves Mondfinsternis!:))) A blognak folytatódnia kell, tehát mihelyt megérkezik a "küldemény" bemutatom a többieknek is. Előre is köszönöm!