2010. december 27., hétfő

Árpád szobor Brassóban !?

Már többször is szó volt itt a blogon a Cenk tetején egykor állt Árpád szoborról. Nemrég kaptam egy hírt, ami igaznak bizonyult (köszönöm Sándor!) miszerint a szobor nem Árpádot, hanem Árpád egyik harcosát ("a honfoglalás ismeretlen katonája") ábrázolta. Maga a katona 3 és fél méter magas volt.

Az "Árpád-szobor"

Ami azonban változatlanul igaz, hogy a szobrot, ami 20 méter magas volt, a honfoglalás 1000. évfordulóján állították fel, hogy aztán két, "ügyes" besszarábiai csóró 1913-ban felrobbantsa. Akkor a szobor olyan súlyosan megrongálódott, hogy pár hónap múlva összedőlt. A szobor fejrésze 2002-ben került nyilvánosságra, megtekinthető a brassói evangélikus egyház központi hivatalába (ezt olvastam, nem láttam! :) A Cenk tetején ma már csak a talapzat egy része látható. 
Ajánlott téli túra Brassóból felkapaszkodni a Cenk tetejére (piros háromszög a Cenk-sétányról indul), lepillantani a városra, majd leereszkedni egy kevésbé meredek úton. 
A szobor épen maradt talapzatán jól esik az otthonról hozott kaja

Megjegyzem, hogy nagyon sok medve él itt, nem árt az elővigyázatosság! Azt gondolom mindenki tudta, hogy 1950-ben átkeresztelték Brassót, Sztálinvárosra. 
Bővebben a szoborról ITT.

Nincsenek megjegyzések: