2010. december 8., szerda

Együttállás, csillaghullás

Köszönettel Koszta Zoltánnak, az alábbi bejegyzésért:

Ha péntek 13, akkor szerencsétlen. De mi van akkor, hogyha hétfő? Nos, idén december 13, hétfő érdekes csillagászati jelenségeket igér.
Először is a Jupiter-Hold együttállásról pár szót. A Jupiter már hetek óta nagyjából ugyanott látható sötétedés után a déli-délkeleti égen és, bár távolodunk tőle még mindig fényesen (-2,5 magnitúdó) látszik. Nem lesz ez másképp hétfőn este sem, csak ekkor a Hold is csatlakozik hozzá. A Holdnak csak jobb, nyugati oldala látszik (első negyed) és a Jupitertől jobbra felfele helyezkedik el. Ugyancsak a Jupiter közelében, tőle balra van az Uránusz is, de mivel sokkal halványabb, észrevétlenül fogja követni a másik két égitestet.
A másik, szintén figyelemre méltó esemény egy meteorraj. Az egyik legszebb és legaktívabb áramlatnak csak azért nincs nagyobb híre, mert maximuma a fagyos decemberi éjszakákra esik. Az átlagos ZHR (óránként látható meteorok száma) 120 körül alakul. Az aktivitás maximuma december 13/14-én van, de 7-17-e között bármikor láthatunk Geminida meteorokat feltűnni egünkön. Mint nevük is mutatja, látszólag az Ikrek csillagképből kiindulva sugár irányba szántják végig az eget. Ez a csillagkép 20 óra után lesz igazán látható a keleti égen az Oriontól balra.
 A fehéres színű, kemény megjelenésű rajtagok közepes, 35 km/másodperces sebességgel lépnek be a légkörbe. A rajt 1862-ben említették először, ami azonban nem azért van, mert addig nem figyeltek oda, hanem mert ezt megelőzően egyszerűen még nem léteztek, pontosabban az áramlat nem keresztezte a földpályát. Különlegesség, hogy az 1983-ban felfedezett Phaeton kisbolygóról kiderült, hogy pályaelemei megegyeznek a Geminidák régóta ismert pályaelemeivel. Ez volt az első eset, hogy egy meteorraj szülőégitestje nem üstökös, hanem kisbolygó volt. A Jupiter hatása miatt fordult be a raj bolygónk útjába, és a nem is oly távoli jövőben meg is szűnik majd. Addig azonban még sok szép Geminida maximumot láthatunk, hiszen felfedezése óta folyamatosan erősödik az aktivitás.
Szurkoljunk, hogy legyen tiszta égboltunk.


2 megjegyzés:

Névtelen írta...

az érdeklődők kedvéért: 25 nagy felbontású adventi csillagászfotó (vagyis Advent minden napján egy új) itt:

http://www.boston.com/bigpicture/2010/12/2010_hubble_space_telescope_ad.html

érdemes odakattintani, külön ajánlom a Carina köd képét :-)

Mondfinsternis Luxból

Névtelen írta...

http://www.boston.com/bigpicture/2010/12/2010_hubble_space_telescope_ad.html

az előbb nem biztos, hogy jól ment át a link.
(megint Mondfinsternis)