2010. december 21., kedd

Másfajta élet? Foszfor helyett arzén?!

Számomra 2010 legizgalmasabb biológiai bejelentése a következő volt:
december: A NASA bejelentette, hogy másfajta életet azonosítottak: a baktérium, amely egy kaliforniai sóstó üledékes rétegében él, amely foszfor helyett mérgező nehézfémet, arzént épít be fehérjéibe és örökítő anyagába. Most első alkalommal nyert bizonyosságot, hogy minden ismert földi élet egyik alapvető építőkövét egy másik elem helyettesítheti.

A "tettes", aki foszfor helyett arzént fogyaszt, a GFAJ-1 névre keresztelt baktérium

Eddigi ismereteink szerint a foszfor a szénnel, a hidrogénnel, a nitrogénnel, a kénnel, valamint az oxigénnel együtt ahhoz a hat elemhez tartozik, amely alapvető az élethez. Az arzént elsősorban sejtméregként ismertük. Úgy tűnik rendkívüli körülmények között egyes élőlények, a szerkezetében a foszforhoz hasonló arzént használják fel életfolyamataikhoz. 

A híressé vált Mono sós tó Californiában (képekért kattints a tó nevére)

A hírre természetesen sokan felkapták a fejüket és megjelentek pro- és kontra vélemények, amint ez ilyen esetben teljesen természetes. Azért azt egyetlen pillanatig sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az eredményeket laboratóriumi körülmények között érték el, illetve azt sem, hogy a NASA kutatóinak időnként muszáj rendkívüli eredményeket felmutatniuk, hiszen elég sok pénzt kapnak kutatásokra...
Két érdekes cikket olvashatsz a felfedezésről: ITT és ITT.

Nincsenek megjegyzések: