2010. december 1., szerda

Micsoda fák

Vannak olyan fák, amelyek kinőnek a névtelenségből, vagy azért mert ültetőjük ismert személy volt, vagy mert túl nagy, túl szép, túl öreg, esetleg valamilyen legenda fűződik hozzájuk. Ime néhány híresség:
A 2010-es év nagy erdélyi "felfedezettje" lett a csíkszentléleki hárs, amelyet több mint 500 évesnek tartanak. A templom mellett álló fa alatt régen gyűléseket tartottak. 

Csíkszentlélek büszkesége: az Év Fája címet elnyerő, szádogfa

Szívemhez (és térben is) közelebb áll hozzám Zágon két tölgyfája: a Mikes tölgyek, amelyek alatt egykor Mikes Kelemen is játszhatott. Koruk 350 év.

Zágon, a 350 éves Mikes-tölgy
A Mikes tölgyek Zágonban

Petőfi Sándornak több "fája" is van, ami érthető hiszen korban valamivel közelebb élt hozzánk. Az egyik leghíresebb a dömsödi Duna parton álló (mocsári?) tölgyfa, mely alatt írta a "Piroslik már a fákon a levél" című költeményét.

Petőfi fa - Dömsöd
A dömsödi Petőfi-fa

A koltói parkban somfa viseli Petőfi nevét. Itt található a képen látható szobor is, a költő Szendrey Júliával (bár a rossz nyelvek szerint Pila Anikó) is megpihent a költő vállán

A románok legnagyobbnak tartott költője is számos fával büszkélkedhetne, ha még élne. Ezek közül az egyik legismertebb a jászvásári Copou parkban található, Eminescu hárs. 

Jászvásár. Eminescu fája.

És íme néhány világsztár is:

Tenere fája , a Szahara sivatagban, a világ legmagányosabb fája. Térképeken is jelölik. Az akácia jelenleg csak fémutánzatában él tovább. 

Valószínű ez a világ legnagyobb fája, Sherman tábornok mamutfenyője. A törzs aljának átmérője 11 méter, magassága 83 méter! Több adat ITT

A Sztratoszféraóriás (Stratosphere Giant) a világ legmagasabb fája 113 méter. Örökzöld mamutfenyő (Sequoia sempervivens)

A legvastagabb fa címet, ez a majomkenyérfa (baobab) érdemelte ki. Katt IDE és közelebbről is megszemlélheted.

indiaifügefa - Sri Maha Bodhi - a hindu helyi kereskedőről
A Bódhifa, vagy Szent fügefa, amely alatt Buddha megvilágosodott

A továbbiakban íme még néhány különleges fa képe. Forrás: http://drinfo.hu/eletmod/kepgaleria/9745-a-nap-kepe-a-vilag-legelkepesztobb-fai



cirkuszfák - kosárfa - itt hat juharfát telepített

parti mamutfenyő - a világ legmagasabb fája - 600 éves
Tall Tree 112 méter. 

Ha tudsz híres fáról, vagy van fotód róla, akkor szólj nekem, hogy az is felkerüljön a blogra. Köszi.

1 megjegyzés:

szuzi írta...

Nem semmi az első fotó.