2010. november 1., hétfő

A rágcsálók rémei, a menyétfélék

A természetben gyakran járó emberek néha igen különös állatokkal találkozhatnak, mint a menyétfélékhez tartozó menyét, nyest, hermelin vagy görény. Valamennyien a rágcsálók igazi rémei. A menyét (Mustela nivalis) karcsú, hajlékony állat és ez miatt nem csak a felszínen, de föld alatti járataikban is képes üldözni a pockokat, egereket. 
Menyét, a pocokvadász

Bundája vöröses-barna, a melle, torka és alsóteste fehér. Főleg télen a házak közé is behúzódik és mivel nappal is aktív találkozhatunk vele. Folyton zsákmány után kutat, mindenhová bekukkant és bár fél az embertől kiváncsi természete miatt, ha el is menekül hamarosan ismét felbukkan. A nyest (Martes foina) a menyétnél is jobban szereti az emberek biztosította környezetet. Igazi „városiasodó” élőlény. Pénz is! A horvát "kuna", nyestet jelent (régen nyestbőrrel fizettek).


Nyest, a városlakó

Éjszaka vadászik, lomhának tűnő, jellegzetes ugrásokkal mozog. A városokban is előforduló patkányok fő réme. Hozzá hasonlóan a görény is megfogja a patkányt, de az erdőből vagy mezőből az udvarokba látogatva, bizony a szabadon hagyott szárnyasokat is megdézsmálja. A házi-, vagy vadászgörényt (Mustela putorius) több, mint 2500 éve háziasították. 


GÖRÉNY
Görény, a ragadozó játékszer 

Főleg szürkületkor és éjjel vadászik. A hermelin (Mustela erminea) is hasonló életmódú és alkatú mint az említett ragadozók. Teste felül barna, alul fehér, a farokvége mindig fekete. Főleg éjszaka mozog, de nappal is látható. Ügyesen kúszik, mászik, úszik, ugrik. Apró rágcsálókkal és más kistestű gerincesekkel táplálkozik. 


Mustela.erminea.jpg
Hermelin, nyári és téli bundában

2 megjegyzés:

Bedő Zoli írta...

Zsolti fijam ,egy kicsit összegabalyodtam, mert úgy első ránézésre nem tudtam, hogy melyik kép melyik állathoz tartozik...mondjuk, ez írható az én szürkeállományom számlájára is ( :-)) ), de azért szólok... jah, írhattad volna a latin neveket is minimum, mett Vatnahejteröllantsö barátom Finnországból nem tudja hogy most miről is van szó :-)). Bocs a kötődésért...:-),amúgy hiánypótló szösszenet

köllő zsolt-ágoston írta...

Jajj te Zóti! Hát minden kép alá odaírtam, hogy miféle. A latin nevekkel talán igazad van, azt be is pótolom. Hátha vaegy hatodikos is megfertőződik s nekikezd latinyul tanóni. Szerussz!