2010. november 15., hétfő

Nézz, nézz az ég felé!

Az este hazafele menet megpillantottam ismét a Jupitert, aki egész nyáron az esti égbolt sztárja volt (aki nem tudja mit kell keresni, az nézzen fel az égboltra és keresse meg a legfényesebb "csillagot" közel a Holdhoz. Az a Jupiter. A bolygó nem pislog, mint a többi csillag!) 

Hold és Jupiter
Fotó Ábrahám Tamás

Egyébként télen a legszebb az esti égbolt látványa, sok a feltűnően fényes csillag, és a jellegzetes, könnyen felkereshető csillagkép.Legismertebb a Kaszás (Orion), mely a téglalap alakú Kaszálóból, és a közepén dolgozó három Kaszásból áll. 

Az Orion

Tőlük balra ragyog a Sánta Kata (Syrius), aki az ebédet vitte a kaszásoknak. A Kaszás felett, északra a Fényes csillag (Capella) tündököl. A kettő között, kissé jobbra a Bujdosók Lámpása (Aldebaran) vöröslik (Ez a Bika csillagkép legfényesebb és valóban vörösesnek tetsző csillaga). Még egy kicsit jobbra az a sok pici csillag a Fiastyúk (Plejádok). Többektől hallottam, hogy szerintük az a Kis göncöl...Hát nem. Ezektől balra, keletre, a Két Árva csillag (Castor és Pollux) található. Érdemes hát kivonulni egy sötét helyre és nézegetni a csillagokat. 

Az ikrek

Nincsenek megjegyzések: