A rendszeres blogkövetők remélem elnézik nekem a néhány napos kikapcsolódást, mentségemre szolgáljon, hogy anyagot gyűjtögettem :) Igaz, inkább amolyan pocakos, sétálgatós "túrázóknak", de időnként ilyenre is szükség van (lehet). Szováta, Parajd, Bucsin-tető, Gyergyócsomafalva állomásokon pihentem az elmúlt napok, hetek fáradalmait.
Tömve a Medve-tó
Szováta a Sóvidék legnagyobb települése. Szerencséjét 1875-ben alapozta meg, hiszen ekkor alakult ki a híres Medve-tó, egy jó, kiadós esőzés után. Ennek partjára 20 lejt kifizetve juthatunk, ott azonban jó időben csak úgy van esély helyhez jutni, ha valakire rátelepszünk, vagy egyenesen a vízbe csobbanunk. A deszkák nagyon csúszósak, de ezt egyetlen reklámfüzetben sem olvastam. A település igen felkapott, a hangos zene 70%-a román, 30% magyar.
Ez is Szováta...
...és ez is
A Medve-tó szomszédságában több kisebb tavacska is található, ezeket is (vagy inkább ezeket!) érdemes felkeresni.
A Mogyorósi-tóhoz is belépő kell. A tulajdonos ugyanaz, mint a Medve-tónak.
Parajd neve a bányával függ össze. Itt is egy 20-as a "leugró", annyiért szállít az autóbusz a mélybe. Más út nincs tudtommal a bányába. Odalent hatalmas a tömeg, szerencsére (agorafóbiások és klausztrofóbiások pechére) van elég hely.
A parajdi sóbánya bejárata. Jól esett a kinti kánikulából bemenni.
Érdemes lemenni
Sóba vájt női arc
Aki a lépcsőn való le- és feljárást nem bírja, az inkább sétáljon a központi sétányon és nézegesse a fürdősókat. Jelzett út (aszfaltozott - hiszen a jelszó: mindent a kocaturistákért!) vezet a Sóháthoz is. Itt a hegyek oldalán kibukkanó kisebb-nagyobb sótelepek figyelhetők meg. Tudományosabb leíráshoz katt
IDE!
A régi Sóbánya területe végigjárható
Sziksósfű - Salicornia europaea (a Sóhát jellegzetes növényfaja)
Naplemente a régi Sóbányánál
NaCl
A Szovátáról Gyergyóba vezető út most jó állapotban van, a táj csodálatos, a Bucsin tetőn pedig érdemes megpihenni.
Székely humor: Vendég-lő
Bezárt szarvas a Bucsinon
Szülőfalumról, bővebben majd egy másik alkalommal.
Sok híres embernek ringatták bölcsőjét a településen :)
2 megjegyzés:
Egyik ismerősöm írta: "a parajdi kepeid kozott ott volt egy a Salicorniarol. Na, azt errefele a Saint Laurent folyam partjan gyujtik, s frissen aruljak a piacokon holmi 50 dolcsijaert kilojat.... rendkivul finom." Vajon szárítva mennyit érhet? Kezdtem gondolkodni...:)
Nice post. Salt - such incredible stuff.
Megjegyzés küldése