2010. augusztus 7., szombat

Szovátai kiruccanás

A rendszeres blogkövetők remélem elnézik nekem a néhány napos kikapcsolódást, mentségemre szolgáljon, hogy anyagot gyűjtögettem :) Igaz, inkább amolyan pocakos, sétálgatós "túrázóknak", de időnként ilyenre is szükség van (lehet). Szováta, Parajd, Bucsin-tető, Gyergyócsomafalva állomásokon pihentem az elmúlt napok, hetek fáradalmait.
Tömve a Medve-tó

Szováta a Sóvidék legnagyobb települése. Szerencséjét 1875-ben alapozta meg, hiszen ekkor alakult ki a híres Medve-tó, egy jó, kiadós esőzés után. Ennek partjára 20 lejt kifizetve juthatunk, ott azonban jó időben csak úgy van esély helyhez jutni, ha valakire rátelepszünk, vagy egyenesen a vízbe csobbanunk. A deszkák nagyon csúszósak, de ezt egyetlen reklámfüzetben sem olvastam. A település igen felkapott, a hangos zene 70%-a román, 30% magyar.

Ez is Szováta...

...és ez is

A Medve-tó szomszédságában több kisebb tavacska is található, ezeket is (vagy inkább ezeket!) érdemes felkeresni.

A Mogyorósi-tóhoz is belépő kell. A tulajdonos ugyanaz, mint a Medve-tónak. 

Parajd neve a bányával függ össze. Itt is egy 20-as a "leugró", annyiért szállít az autóbusz a mélybe. Más út nincs tudtommal a bányába. Odalent hatalmas a tömeg, szerencsére (agorafóbiások és klausztrofóbiások pechére) van elég hely.

A parajdi sóbánya bejárata. Jól esett a kinti kánikulából bemenni.

Érdemes lemenni

Sóba vájt női arc

Aki a lépcsőn való le- és feljárást nem bírja, az inkább sétáljon a központi sétányon és nézegesse a fürdősókat. Jelzett út (aszfaltozott - hiszen a jelszó: mindent a kocaturistákért!) vezet a Sóháthoz is. Itt a hegyek oldalán kibukkanó kisebb-nagyobb sótelepek figyelhetők meg. Tudományosabb leíráshoz katt IDE!

A régi Sóbánya területe végigjárható

Sziksósfű - Salicornia europaea (a Sóhát jellegzetes növényfaja)

Naplemente a régi Sóbányánál

NaCl

A Szovátáról Gyergyóba vezető út most jó állapotban van, a táj csodálatos, a Bucsin tetőn pedig érdemes megpihenni.
Székely humor: Vendég-lő

Bezárt szarvas a Bucsinon

Szülőfalumról, bővebben majd egy másik alkalommal.

Sok híres embernek ringatták bölcsőjét a településen :)

2 megjegyzés:

köllő zsolt-ágoston írta...

Egyik ismerősöm írta: "a parajdi kepeid kozott ott volt egy a Salicorniarol. Na, azt errefele a Saint Laurent folyam partjan gyujtik, s frissen aruljak a piacokon holmi 50 dolcsijaert kilojat.... rendkivul finom." Vajon szárítva mennyit érhet? Kezdtem gondolkodni...:)

Névtelen írta...

Nice post. Salt - such incredible stuff.