2010. május 9., vasárnap

Sárkányölő Szent György-szobrok

2010., május 9., vasárnap


Temesváron sétálva pillantottam meg az alábbi Szent György-szobrot. Gondoltam szétnézek hol vannak még városom Süsünek becézett szobrának testvérei.

A temesvári sárkányölő


Szent György, az egyik legnevezetesebb katonaszent Kis-Ázsiában született, és Palesztinában halt mártírhalált Diocletianus alatt. A történelem azt őrizte meg róla, hogy Diocletianus császár katonája volt, a kis-ázsiai, kappadóciai seregek vezére. Krisztus tanításának követéséért elfogták, börtönbe vetették és súlyos kínzások után, 303-ban kivégezték. A keleti egyházban Demeterrel, Prokópiosszal és Theodorral a nagy katonaszentek közé tartozik. Közöttük is ő a „zászlótartó”, hiszen Konstantinápoly védőszentje volt, s az Athosz-hegyi Festőkönyv előírása szerint képének minden templomban ott a helye. 
Minden bizonnyal a leghíresebb Szent György szobor a Kolozsvári testvérek, Márton és György szobrászok által 1373-ban (!!!) készített szobor amelynek több másolata is van (Kolozsvár, Budapest, Prága). A testvérek, Miklós mester fiai, Nagy Lajos korában éltek.

A prágai 1373-ban készült

Hasonmása Kolozsváron áll

Ez a magyarországi Gyálon található

Ez pedig Győrben

Ürömben is van szobra Szent Györgynek

Sőt Móron is

Itt épp Moszkvában győzi le a sárkányt (nekem ez a kedvencem)

De Nizhny-Novgorodban is ő van felül

Ezt a szobrot a Stockholmba látogatók csodálhatják (jópofának találom)

Ezt pedig a Szokolyba kirándulók

A Dobogókő-i alkotás 

És összes között a legkedvesebb :)) Harmath István szobrász alkotása Sepsiszentgyörgyön

Ha valakinek van más Szent György-szoborról készített képe (nem netről letöltött) azt szeretettel várom a következő címre: kollozsolt@yahoo.co.uk 
Köszönöm.



1 megjegyzés:

Andi írta...

Nagyon ügyes összefoglaló ez a cikk, gratula, ezek szerint mindenhol kerül egy-két leteríteni való sárkány...