2010. május 16., vasárnap

Hol ered a Maros?

2010. május 17., hétfő


A közvélemény-kutatásban feltett kérdésre, hogy pontosan hol ered a Maros, kerestük a választ a hétvégén a 12.A és 12.C osztály 17 lelkes tanulójával. Vonattal Marosfőig mentünk. Az állomástól 10 percnyi gyaloglás után már a Gréces hegy aljába értünk, ahol szépen rendbetett forrás fogadott, 6 nyelven is jelezve, hogy ott a Maros forrása.
A Maros turisztikai forrása Marosfőn

Hozzátenném, hogy ez a turisztikai forrás, a valódi forrás innen jó 3 órányi gyaloglásra van, a Fekete Rez oldalában. Ezt csak 1995-ben fedezték fel!
A földrajzi forrás a Fekete Rez oldalában

Tábla jelzi  a helyet

Oda is felkapaszkodtunk. Az időjárási előrejelzés szerencsére picit tévedett, így nagyon kellemes időben másztunk fel a Rez tetejére (1538 méter), majd onnan az alig 10 percnyire található forráshoz (a piros kereszt és kék pont jelzés az állomástól indul és elég jól követhető).

Pihenő a csúcson - 1538 méter

Útunk során számos érdekes növényt és állatot láttunk, íme egy "csokor" belőlük.
Csodálatos növényünk, a Kárpáti boglárka (Ranunculus carpaticus)

Foltos ujjaskosbor (Dactylorhiza maculata)

Hagymás fogasír (Cardamine bulbifera)

Több pocsolyában, sőt a Maros forrás környékén (1300 méteren) is találkoztunk ezzel a kedves kétéltűvel. Ő a Kárpáti gőte.

A Maros forrásában éldegélő meztelencsiga meghatározásra vár

A csapat az út elején...


...és végén

Köszönet azoknak akik részt vettek a közvélemény-kutatásban és azoknak is, akik elkísértek a Maros forrásainak kereséséhez.

1 megjegyzés:

Andi írta...

Ejj pedig az a csiga.... rosszallom :))
Hasznos kis cikk amugy.