2010. március 11., csütörtök

Só show Tordán

2010. március 12., péntek



Sóba vájt történelem

Az elmúlt néhány hónapban kétszer is volt szerencsém Tordán (Potaissa) járni és ezen alkalmakkor nem csak átutazó vendég voltam. Először a Hasadékot jártuk be a családdal (erről majd máskor fogok írni), a múlt héten  pedig a Sóbánya látványa nyűgözött le. 


Sólerakódás

A bejáratot már a központban tábla jelzi, de az ottaniak mind útbaigazítanak, ha netalán nem találnátok meg a helyes útat :). A belépő 10 lej "nagyoknak" és 5 lej a gyermekeknek. 


A bánya egyik érdekessége, a Sziget


Oda is le lehet menni...

Érdemes körbejárni a termeket, liftezni az üvegliftben, leülni a fűtött padokra, lépcsőket taposni (inkább lefele az Urak lépcsőjén...:) és megcsodálni Rudolf (Szent Miklós) aknáját, Gizella tárnáját, Terézia bányájának teraszát és Ferenc József  galériáját. 


"Feszedezek" a sófolyóson

A felújítással új bejárata is lett a létesítménynek (Dörgő - Durgau). A bánya érdekes történetét ITT olvashatod. Kattints ide ha fotókat szeretnél látni a régi időkből.

.A bányászok oltára. Itt imádkoztak, mielőtt a mélybe ereszkedtek
A bányászok oltára a sóbányában

Sókristályok I.

Sókristályok


A látvány mellett még "ezért" is érdemes meglátogatni: "A sóbánya levegőjének magas páratartalma, egyenletes hőfoka, abszolút allergén-, kórokozó mikroorganizmus- és pormentessége, valamint a kedvező koncentrációjú NaCl aeroszolok kétségtelenül gyógyító hatással van a légzőszervi megbetegedésekre. A felszín alatti mikroklíma elsősorban az asztmásoknak, allergiásoknak, légúti gyulladásos betegeknek ajánlott, de egészséges pácienseknek - sportolóknak, dohányosoknak, szmogot szívó városlakoknak- is jót tesz egy ilyen környezetben megtett séta."



3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az egyik teremben van egy akna, ahol csodálatos a viszhang, talán 16-szor ismétlődik a hang. Azt sem szabad kihagyni!

Névtelen írta...

Szia! Szeptemberben szeretnénk ide ellátogatni több napra. Szállással kapcsolatban van tapasztalatod, esetleg cím? üdv Zoltán

Köllő Zsolt-Ágoston írta...

Tud valaki Tordán szálláslehetőséget? Én Kolozsvárról és Aranyosgyéresről jutottam oda...