2010. március 17., szerda

A "székely" bölény útja

2010. március 17., szerda


A Székely Nemzeti Múzeumban található egy kitömött bölény. Az európai bölény egykor teljesen kipusztult élőhelyéről (pontosabban kipusztították, az utolsó példányt nálunk majd 200 éve lőtték le valahol Gyergyó/Udvarhely? környékén), ezzel a fajjal tehát már sem szabadon, sem állatkertben nem találkozhattok. A mai "európai" bölények néhány megmaradt állatkerti példányból amerikai bölény "vérfrissítéssel" kerültek ismét "forgalomba". Hogy mikét került a mi "székely" bölényünk a múzeumba? És mióta vívja harcát az őt rágó molyokkal? Ezekre a kérdésekre kaphattok választ az alábbiakban.


A "székely" bölény

Valamikor az 1800-as évek végén Lengyelországban lőtték le szegényt. Aztán az orosz cár (talán a Milleniumi ünnepségekre) elküldte Ferenc József császárnak, aki egyben Magyarország királya is volt. Ő Budapesten a Magyar Természetrajzi Múzeumnak ajándékozta. Megjegyzendő, hogy összesen 3 bölény került akkor a múzeumba. A "székelyt" 1913-ban a Székely Nemzeti Múzeumnak ajándékozták. Az 1914-es leltári könyvben már szerepel.


Ajándék - ez áll a bölény neve mellett (ára 5000 korona)

Közben a molyrágta szőrzetét megfoldozták, egyes leírások szerint hiúzbőrrel (én megtappintottam...lehet inkább báránybőr :).


Megviselt bundáját megfoldozták párszor...

A másik kettő, ami Magyarországon maradt, valamelyik Világháború során elpusztult, elégett. Csak a "miénk" maradt. Igy kitömve már több mint 110 (vagy 120 éve) áll.  Ha a múzeumba jártok - most éppen Gábor Áron rézágyúját megnézni - akkor ne feledkezzetek a bölényről sem.


Ez bizony, Bison (mégpedig Bison bonasus)

Összefoglalás: Lengyelországban lelőttek egy bölényt, amit az orosz cár az osztrák császárnak ajándékozott, aki magyar királyi minőségében megpödörte bajszát és a Magyar Nemzeti Múzeumnak adta megőrzésre. A bölény később Erdélybe jutott és ma Romániában található a Székely Nemzeti Múzeumban. Nincs neve, én "székely" bölénynek neveztem el.


Köszönet Boér Hunornak a sztoriért :)

9 megjegyzés:

ZsuZsa írta...

hu igazán érdekes ez a "székely bölény" történet, köszönet érte

Névtelen írta...

holtig tanulok :)

Köllő Zsolt-Ágoston írta...

Az én történetem is érdekes a bölénnyel...Egyik magyarországi ismerősöm keresett meg, hogy hallott a bölényről és szeretne többet tudni róla. Aztán gondoltam megosztom veletek is :)))

Helga írta...

tekervényes útja volt:)

bodorati írta...

hali, mától rendszeres olvasója vagyok a blogodnak. hajrá...

Andi írta...

Tanulságos kis cikk

Köllő Zsolt-Ágoston írta...

Bodorari kívánom, hogy mindig emlegesd hálával ezt a mai napot, mely meghozta számodra a rendszeres olvasó státusból fakadó örömöt, lelkesedést, satöbbit :))

KosztaZoli írta...

Tetszett a bölény sztori. Meg a neve is (nem kéne-é nagy betűvel írni?). Azért kicsit hihetetlen, hogy 200-250 évvel ezelőtt még élt itt egy valódi bölényfaj.

Köllő Zsolt-Ágoston írta...

Irjuk naggyal: Székely Bölény! :)