2010. március 4., csütörtök

Fel a Cenkre!

2010. március 4., csütörtök
A Cenkre való feljutás elengedhetetlen feltétetele a Brassóba való bejutás. Autóval, biciklivel, gyalog vagy lóháton, de be kell jutni a központba (mondjuk a Star áruházig). Onnan a Cenk irányába kell elindulni és a hegy lábánál keresni a jelzést.

Oda kell feljutni

Könnyen megtalálható a piros háromszög, hiszen a felfele vezető szerpentínes út "agyontaposott". A felvonó indítóháza is ott található, de jelen beírás olvasót azt hiszem ez legkevésbé érdekli. 


A felvonó útja

Aztán kapaszkodni kell 955 méterig. Ez kb. másfél órát vesz igénybe, feltéve ha állandó felfele haladó mozgást végzünk (na jó, 1-2 rövid pihenő is belefér). 


Tessék kapaszkodni!

A csúcs elérése előtt lenézhetünk a hatalmas Brassó (pontosabban Brasov) felíratú táblák mögül,


Mintha műholdkép lenne

 majd a csúcson elgondolkodhatunk egy felrobbantott emlékmű sorsán (lásd közvéleménykutatás :))) 


Az emlékmű talapzata még mindig áll 

Visszafele könnyű ereszkedő vár ránk és az út végén a megérdemelt üdítők (évszaktól függően hűtött, langy vagy forralt állapotban). 


Festett padokon pihenhetünk


Ne feledjétek, hogy a Cenk a Keresztényhavasokhoz nagyon közel van, ezért nem kizárt kisebb-nagyobb állatokkal való találkozás, mint medvebocs, vagy anyamedve.

Jó túrázást!

4 megjegyzés:

Andi írta...

Kedvet kaptam a Cenkhez...koszi :)

Névtelen írta...

kb. 2 évvel ezelőt egyszer olvastam hogy egy medve a Cenkre vezető úton megtámadott és megölt egy embert. Azt akkor kilötték a vadászok. Szép hely amúgy.

kocsis tamas írta...

nekem tetszenek a kepek csak az a baj hogy nem en fenkepeztem

Névtelen írta...

http://erdely.ma/fotoalbum.php?id=457&what=archivum