2013. április 6., szombat

Biológia munkafüzet, nyereménnyel !

Megjelent az 5-6. osztályosoknak készített biológia munkafüzet. Nem feladatgyűjtemény, nem tesztes könyv, hanem egy olyan 64 oldalas kiadvány, amelyben a tananyagot lazán követő érdekes, játékos, gondolkodtató feladatok vannak.
Egyet megosztok veletek, a tökéletes megoldást beküldők között (a yahoo-s címre küldjétek, hogy ne lehessen "inspirálódni" - kollozsolt@yahoo.co.uk) kisorsolok egy munkafüzetet és egy Iskoláink névadói könyvet.
Ez a hátsó oldal...(az eleje még szebb!)


3. Az alábbi szövegben állatneveket bújtattunk el. Az állat lehet egy szón belül (megérint), vagy két szó között is (ősz és vérvörös között az öszvér). A hosszú és rövid ékezetek között nem tettünk különbséget.

Nyár és tél között színes levelű erdeivel fennhéjazik az ősz. Vérvörös fák, sárguló sás, karcsúsodó lombkorona, krákogó varjúsereg jelzi, hogy egyik évszak helyére másik fog lépni: becsuk a nyár, kinyit az ősz. Eltűnik a zöld, helyette az erdő mindene vérvörös lesz, megérinti a leveleket a távolban sündörgő tél fagyos, aszú lehelete. A Nap utolsó meleg sugarai azonban még előcsalogatják a pihenésre készülő tücsök és hangya, meséből is ismert példányait.  Beszélgetésükből az utolsó langyos sugár tüzet szít a kötődéshez.
A gólyacsalád is elrepült. Nemsokára elnyúlik a hótakaró a mező felett, mindent ellep kevély fehérségével a tél. És már itt is van. Csak néhány kóró kapaszkodik kifelé a hótakaró alól, de így sem olyan a táj, mint ősszel. Bár ez is szép, csak légy jól felöltözve és ne felejtsd el a kesztyűt, sálat, mert ha nem megver éber figyelője a télnek: a fagy. Azért ne feledkezzél el, az itt maradt, vagy nálunk telelő madarakról sem. Éhes a cinege, a pinty, a vörösbegy és örömmel fogadják a zsíros magvakat.

Határidő: április 12, éjfél!

1 megjegyzés:

Köllő Zsolt-Ágoston írta...

Örömömre igen sok megfejtés érkezett, de "telitalálatos" még nem...További kellemes fejtörést!