2013. január 21., hétfő

Csernáton, Haszmann Pál Múzeum

Az elmúlt években többször is megfordultam az alsócsernátoni Haszmann Pál Múzeumban és egyszer sem csalódtam. Kellemes, tágas udvara, barátságos szobái, kiállított tárgyai mindig tartogatnak meglepetéseket számomra.
A falumúzeumot alapítójáról, Haszmann Pál múzeumnak nevezik. A múzeum kertjében található a Damokos kúria épülete és több régi parasztház, amelyeket az évek során telepítettek ide, ezek képezik az úgynevezett skanzent. A házak régi bútorral vannak berendezve, szabadon, egyénileg látogathatók. Ezen kívül az udvaron kopjafák, sírkövek, számos régi mezőgazdasági szerszám és gép látható. Az egyik szobában érdekes készülékek, régi rádiók, telefonok találhatók, míg a Damokos kúriában a falu jeles szülöttjeinek és más híres háromszékieknek a kiállítása, a pincében pedig öntöttvas kályhák figyelhetők meg. Nyaranta több százan táborozni, alkotni is felkeresik fel a múzeumot, itt működik a Csernátoni Népfőiskola.
Az udvar közepén található egy hatalmas hársfa, amelyet Jókai fájának is neveznek, hiszen itt szállt meg a nagy író néhány napig. Könyvet is írt, Damokosok címmel.











A képek a múzeum udvarán, illetve épületeiben készültek. 

Nincsenek megjegyzések: