2012. március 16., péntek

Védett tavaszi növények

Tavaszi sétáim során gyakran teszik fel a kérdést, hogy miért mondom bizonyos növényfajokra, hogy védettek, amikor "annyi" van belőlük. Bár a védettség fogalma elég tág, hiszen bizonyos fajok nincs egyértelműen védetté nyilvánítva, "csak" bizonyos helyi határozatok által, mégis jó lenne, ha mindenkiben tudatosulna, hogy a növények, tavaszi virágok - ahogyan sokan nevezik, jobban mutatnak a helyükön, mint fél napig egy otthoni vázában. Sajnos, nagyon sok példa bizonyítja, hogy az emberi meggondolatlanság, kapzsiság igen gyorsan eltüntethet, kipusztíthat gyakorinak tűnő fajokat is. Olyan közönségesnek tűnő növények, mint például a hóvirág is védettek. Nem a kerti növényekről van szó, amit mindenki saját magának ültetett (honnan is került a hagyma?), hanem a természetben előforduló példányokról. És bár igaz, hogy a növények nem azon turisták miatt kerülnek veszélybe, akik néhány szálat leszednek belőlük, hanem azok miatt, akik ásóval-kapával nekiesnek egy-egy területnek és gyűjtik a hagymákat eladás végett (vagy eladják azoknak, akik eladják :() Nem csak a hóvirágra igaz, hogy hagymáját külföldre vitték, aztán szépen edénybe csomagolva, holland, vagy más néven eladták idehaza a kikelt példányokat. Ausztriában nem védett a hóvirág, de mindenki csak annyit szedhet, amennyit a két ujjával át tud fogni.
Amúgy a védettségi törvények nem arra szolgálnak, hogy pénzt gyűjtsenek az államnak, vagy a helyi közösségeknek, hanem, hogy elrettentsék azokat, akik ebben látják a pénzszerzés egyik útját. Aztán az sem mellékes, hogy a fiatalabbaknak is joguk van megismerni élőhelyükön azokat a szépségeket, amelyekkel a természet megajándékoz minket.
Nézzétek, fotózzátok hát a tavaszi növényeket...és ha lehet hagyjátok a helyükön! Ha szeretnétek meghatározni, akkor egy kisebb növényhatározót is vihettek magatokkal, vagy küldjetek fényképet és ígérem, hogy ingyen meghatározom őket.
Amúgy a védettség mellett egy nagyon fontos érv: valamit addig kell védeni, amíg van mit...Ha elfogy, akkor már késő!
Ime néhány faj, amelyekkel a következő hetekben találkozhattok túráitok során (nem írok teljes fajneveket, a könnyebb megjegyezhetőség végett):
 Keltike
 Kankalin
 Hóvirág (a vadon élő faj neve: kikeleti hóvirág)
 Lednek (ez éppen atavaszi...)
 Kutyatej (ebből is sok faj van...a szárából fehér tejnedv csöpöghet)
 Kakasmandikó
 Tyúktaréj
 Csillagvirág
Hunyor 
 Ezt felismeritek? (Kakasmandikó)
 Fogasír
 Gyöngyike

 Galanthus nivalis
 Igen, ezt mindenki ismeri
 És ezt? Kónyavicsorgó
Erdélyi májvirág

Nincsenek megjegyzések: