2012. február 28., kedd

Szökőnap, szökőév

Minden negyedik évben Olimpia, pontosan abban az évben amikor egy nappal többször végezzük el mindennapos, rutinfeladatainkat. Igazából nem a mai, február 29-i nap az amelyik miatt hosszabb, 366 napos az év, hanem az év összes napja együtt adja az eltérést (a szökőnap egyébként február 24!!). Egy év ugyanis pontosan 365 nap, 5 óra, 48 perc, 46 másodperc, ami azt jelenti, hogy ennyi idő alatt veszünk részt a Föld által szolgáltatott ingyenes Nap körüli utazáson. Ha ezeket összeadjuk, akkor kijön, hogy 4 évente majdnem egy nap "késésben" vagyunk, ezért ezeket az éveket egy nappal megtoldották. A legtöbb hely február végén volt :)) ezért oda jutott a pótnap. Ám, ha összeadjuk a számokat furcsa dologra jövünk rá: a szökőévek együtt sem adják vissza pontosan az időt, mert 11 percet "siet". Aggodalomra azonban nincs ok, csupán annyi a teendő, hogy 400 évente 3 napot "ki kell venni" a naptárból. Érdekesség, hogy az 1582-ig összegyült napokat XIII.Gergely pápa (Gergely-naptár) úgy oldotta meg, hogy egyszerűen október 4-e után 15-öt írtak.
Még egy érdekesség, hogy a február 29-én születettek általában igen rövid életűek, alig érik meg a 25 évest kort. Ilyen személyek: Rossini a zeneszerző (1792), III.Pál pápa (1468), Kovács Katalin (1976) magyar Világ- és Olimpia bajnok kajakos.
Szökőévek tehát a néggyel osztható évek, kivéve a százzal is oszthatók. A 400-al oszthatók viszont szintén szökőévek :) 1900, tehát nem volt szökőév, bár 4-el osztható.




Nincsenek megjegyzések: