2012. február 11., szombat

Riasztás

Tavasszal a csapadék miatt, nyáron a meleg miatt, télen a fagy és a hó miatt miatt hallhatunk folyton különböző riasztásokról. Ettől pedig sokan bepánikolnak, vásárolnak, pakolnak, ismerőseiket figyelmeztetik. De lássuk mit is jelentenek ezek a jelek? Veszélyességük szerint 3 szint különböztetünk meg (a zöld szín az a normális állapot jellemzője).
Ezek az Országos Meteorológiai Intézet szerint a következők:


Első szint (sárga)

Az ebbe a kategóriába sorolt időjárási események nem szokatlanok, de potenciális veszélyt jelenthetnek, ezért tanácsos elővigyázatosnak, óvatosnak lenni, főként az időjárási hatásoknak jobban kitett tevékenységek során. Különösen a bizonytalanabb kimenetelű, gyorsan változó időjárási helyzetekben célszerű a szokásosnál gyakrabban és részletesebben tájékozódni a várható időjárás felől.
Második szint (narancs)

Veszélyt hordozó időjárási jelenség, amely káreseményekhez vezethet, vagy akár személyi sérülést, balesetet is okozhat. Érvényben lévő figyelmeztetés esetén legyünk nagyon körültekintőek, vigyázzunk saját biztonságunkra és értékeinkre. Részletesen tájékozódjunk az időjárás alakulásáról. Kövessük a megbízható média által közvetített tanácsokat, illetve a hatóságok utasításait.
Harmadik szint (piros)

Veszélyes, komoly károkat okozó, sok esetben emberi életet is fenyegető időjárási jelenségek, amelyek rendszerint kiterjedt területeket érintenek. Érvényben lévő veszélyjelzés esetén legyünk különös figyelemmel értékeinkre és saját biztonságunkra. Folyamatosan kísérjük figyelemmel a legfrissebb hivatalos meteorológiai információkat. Minden körülmények között kövessük a hatóságok utasításait. Tartózkodjunk biztonságos helyen. A veszélyjelzés e legmagasabb (piros) szintjére már csak a meglehetősen ritkán előforduló események kerülnek.


A veszélyekről, figyelmeztetésekről bővebben ITT olvashattok. Az biztos, hogy nagyobb mennyiségű ónos eső, vagy -25 fok alatti tartós hőmérséklet esetén piros riasztás várható. 





A fotók illusztrációk.

Nincsenek megjegyzések: