2011. december 12., hétfő

Mit ebédelt Mátyás király?

1443 - 1490. Ez a két szám jelzi Mátyás király életének két igen fontos pillanatát. Az első számhoz közeli időben valószínű anyatejet ivott, majd később juh, vagy tehéntejet. Aztán ahogy nőtt megismerkedett a sűlt kakasmellel, salátalevessel, kenyérrel, sajtokkal. A legkorábbi magyar étkezést bemutató beszámolók, az ő idejéből valók. Ezekből kiderül, hogy szerették a válogatott, finom ételeket, amelyeket kézzel fogyasztottak. A vadhús és halak elkészítése mellett gondot fordítottak a kovászos kenyér elkészítésére, jellemző volt a fűszerezés (szegfűszeg, gyömbér, bors, fahéj stb. - ez a gazdagság egyik jele volt, hiszen a fűszereket messziről hozták). Aztán az étkezés végén (netán alatt is?) elfogyasztottak egy kupa bort, sőt még fagyi is szerepelt az étlapon.
Ami azonban biztosan hiányzott az asztaláról, az a pityókatokány és a sült krumpli mellett, a töltött paprika, a paradicsomleves és a vinettás kenyér, mert ezeket a növényeket Amerikából hozták Európába és csak jóval később kerültek be az étkezési kultúránkba. Sőt abban is biztosak lehetünk, hogy az említett fagyi sem csokoládés, sem vaníliás nem lehetett, mert ez utóbbi növényeket (a kakaót és vaníliát) is csak 1492 után kerültek Európába.
Fájl:Koeh-278-Vanilla planifolia Jacks.jpg
Vanília. Mátyás király nem ismerte.

Fájl:Koeh-098.jpg
Dohány. Amerika "ajándéka" az oda vitt betegségekért. Mátyás nem szívhatta szárított leveleit.


Nincsenek megjegyzések: