2011. december 6., kedd

Csillagásszunk!

A télnek nagy előnye, hogy sokkal több érdekes, könnyen azonosítható csillagkép látszik. Hátránya, hogy hidegben kell őket nézegetni...Koszta Zoltán kolléga e hónapi ajánlóját alább olvashatjátok:


"A hónap kétségkívül legérdekesebb eseménye a december 10-én bekövetkező teljes holdfogyatkozás. Van ennek egy kis szépséghibája, ugyanis vidékünkről csak a fogyatkozás vége látható. 16.30 körül, amikor a Hold felkel, már a teljes fogyatkozás maximumának fázisában lesz. Még kb. 25 percig (16.57) marad így, majd a félárnyék fázisa következik 18.18-ig. Este fél nyolc körül a Hold teljesen kibújik a Föld árnyékából. Mivel az esemény kezdetekor még csak szürkülödik, érdemes fényképezőgépeket előkészíteni.
Ilyenkor figyelhetjük meg a Geminidák (Ikrek) meteorrajt, ez minden év december 7–17. között jelentkezik, de idei maximuma december 14-re várható. Sajnos, ennek a megfigyelésnek is van szépséghibája. A telihold épp az Ikrek csillagkép környékén tanyázik, ezért a halványabb meteorok nem lesznek láthatóak. 
Végül pedig egy üstökös jelenlétéről is beszámolhatunk: a C/2009 P1 (Garradd)-üstökös ebben a hónapban eléri napközelségét és maximális fényességét, miközben pontosan észak felé mozog a Hercules csillagképben. December 23-ai perihéliuma idején fényessége eléri a 7,5 magnitúdót, így reméljük, az esti égbolt látványos égitestje lesz."

A fentiekhez még hozzátenném, hogy az esti, éjszakai égbolton a legfényesebb "csillag", az nem más mint a Jupiter bolygó. Kellemes időtöltést!

Nincsenek megjegyzések: