2010. április 11., vasárnap

Szavazás 4. - ARANYFA

2010. április 11., vasárnap


57-en éreztétek szükségét annak, hogy az általam megkérdezett növény nevét megválaszoljátok. És a legtöbben azt hiszem, hogy a biztos válasz tudatában szavaztatok, hiszen az "aranyeső" az egyik legközönségesebb és legismertebb növényünk. Csakhogy a képen látható növény valódi neve: aranyfa (bókoló aranyfa). Őshazája Kína (egyike a kínai gyógyászatban használt növényeknek), de nálunk is nagyon népszerű, hiszen az egyik legkorábban virágzó cserje. Levágott ágai a téli szobának is üde díszei. Latin neve: Forsytia suspensa (nevét felfedezőjéről William Forsyth-ról kapta).
A legtöbb szavazatot kapott aranyeső szintén létező növény, akár csak az aranyvessző és az arany(os) veselke. Az aranyeső nemzettség Európában honos, nálunk egy hibridet ültetnek általában, neve hosszúfürtű aranyeső (Laburnum x watereri) és inkább az akáchoz hasonlít, csak sárga (sárga akácnak is hívják)! Alább néhány fotón láthatjátok.





Az aranyvessző (kanadai aranyvessző - Solidago canadensis), amint nevéből is látszik Észak-Amerikából "érkezett" hozzánk dísznövényként, de elvadult, hiszen elég igénytelen, így elhagyott földeken, erdőszéleken találkozhattok vele.


Az aranyveselkéről már volt szó, így érthető :)) hogy csupán egy szavazatot kapott.
Nos ilyen egyszerű az egész :)
ui. a képekért köszönet Net barátomnak.

Nincsenek megjegyzések: