2010. február 15., hétfő

Túra a Nagykőhavasra

2010. február 16., kedd

Brassóhoz közel található a Nagykőhavas (Nagy-kő) és egyik fő látványossága a Hétlétrás vízesés. Autóval, autóbusszal, esetleg gyalog is megközelíthető Brassóból. Alsótömös (Timişu de Jos) helyiséget kell elérni, ott a Malomdomb (Dâmbul Morii) csárdánál kell feltérni. Több út is vezet a csúcsra, jól jelzettek (bővebben ITT). A Létrás- és Medve-szakadék patakjai a Sipoly patakban egyesülnek. Előbbi "munkája" a 160 méter hosszú "Hétlétrás-vízesés", amely több kisebb-nagyobb vízesésből áll.

A Hétlétrás-szakadék bejárata

A hasadék 1929 óta járható, akkor létrákat szereltek a vízesések fölé. Azóta azok többször megrongálódtak, a jelenlegi fém szerkezetűek is óvatosságra intenek. Télen a fagyott létrák nagyon veszélyesek, csak tapasztalt túrázók induljanak el rajtuk.

.
Az egyik vízesés

Innen kb. 2 órai útra van a négyfalusi EKE-sek által épített menedékház, ahol étkezni és aludni is lehet. A Nagykőhavas csúcsáig még további egy órát kell kapaszkodni. Visszafele utunk több irányba is vezethet: mehetünk tovább a Tamina vízesés fele, vagy vissza a Medve-szakadék irányába, esetleg a legkönnyebb "családi útnak" is nevezett ösvényen.


Hó párkányok a csúcs (1844 méter) közelében

Kellemes túrázást, jó napot!

4 megjegyzés:

bedő zoli írta...

No, szerussz látom túrázgacc..családot viszed-é???

Köllő Zsolt-Ágoston írta...

Már az nagy eredmény, hogy beleegyeznek a lányok, hogy távol legyek tőlük pár órát...Tied a fődíj (még nem tudom mi legyen!) mert te írtad az első beírást a blogomba :)))

Unknown írta...

szia Zsolt,

nagyon tetszik ez a Nagykőhavas!! Hogy nem vittél el eddig ide?!
Puszillak, Szűcs Orsi

Kocsis Boldizsár János írta...

Na jó napot volt biológia tanár uram! Kedvenc hegyem nékem a Nagykőhavas, nyáron bringával, télen nagy bakkanccsal s mi egymás egyébbel megmászom, megmásztam most is egy egyetmista barátommal 2O1O feb. 23án ám egy cseppet balszerencsével, visszafele a sárga jelzésen jöttünk, már a hétlétrát elhagytuk és a 'Sipoaia' nevű völgy forrásánál annyira jeges volt az ösvény hogy bal bokám törését okozta, hála a sacele-i hegyimentőknek másfél órán belül a brassói sürgösségen voltam, 3 hetes fekvőgipsz s utánna meg egy pár hét járógipsz... Majd nyáron jön a Moldoveanu :-D! Tetszik a blog, néha jókat nevetek! Mindent bele!

Üdv,
K.B. János