2010. február 18., csütörtök

Nemere fújt a Nemerén

2010. február 18., csütörtök
Egyik magyarországi ismerősünk látogatása és ötlete kapcsán indultunk el az Asztagkő felkeresésére.


Az Asztagkő emberi arcra emlékeztet

Négyen voltunk, mind férfiak. Igazi télies idő volt, hideggel, nagy hóval és a Nemere szél egész napos aktív részvételével. A szél kapta nevét a hegyről és nem fordítva! :) Autóval Lemhényig mentünk és egy picit (amíg az út engedte) még azon is túl, majd onnan gyalog. Mivel hárman voltunk már az Asztagkőnél, ezért nem a jelzett úton haladtunk, hanem ahol lehetett próbáltunk rövidíteni. A hóviszonyok és az idő miatt azonban ez több helyen sikertelen vállalkozás volt.


Fújt a Nemere, kergette a havat

Aztán mint a mesékben: szerencsésen megérkeztünk, lefotóztuk sok oldalról az Asztagkövet, majd megfordultunk és késő délutánra elértük az autót. Nagyon jól esett a "szilvatea", ami a fáradtságra rátéve egy lapáttal egész hazáig ringatott.


Délután hófelhők gyűlekeztek 

Néhány tudnivaló a hegységről: A  Nemere név hun, vagy magyar eredetű, a Nimród népies változata. Nimród pedig a Csodaszarvas regéjében Hunor és Magor apja volt. A Nemere hegységről bővebben ITT olvashatsz. 
A hegység legmagasabb pontjai a Nagy Nemere (1648 méter) és a Nagy Sándor csúcs (1639 méter).
A hegység műholdas térképét ITT tanulmányozhatod.



A hegység egyik természetvédelmi területe, a Lassúág mocsaras medencéje, a Trientalis europaea (Harmatos hegyékessége) és más botanikai érdekességek előfordulási helye (középen az egykori Csángótelep iskolája, ma a Nemere Természetjáró Kör táborhelye, a Bao-Bao táborok helyszíne)


Kellemes túrázást, jó napot!



2 megjegyzés:

Andi írta...

Melegedik, melegedik... :) gyonyoru kepek.

Helga írta...

Egy élménybeszámolóból mit meg nem lehet tudni... szilvatea:))