2013. március 26., kedd

Egyre keresettebb a tyúkpetesejt!

Húsvét közeledtével a bárányhús mellett a legkeresettebb állati eledel a tyúkpetesejt, ismertebb nevén a tojás. Maga a petesejt valójában "csak" a tojás sárgája, a körülötte levő többi rész a tartaléktápanyagokat és védőréteget (tojáshéj) képezi.
Újabban az üzletben vásárolt tojásokon mindenféle adatokat tüntetnek fel, ezek közül az első szám utal a tartási módra ("0" az úgynevezett biotojás, a mifelénk leggyakoribb "3"-as tojás az ipari körülmények között tartott, táppal etetett tyúkokat illetve tojásaikat jelöli), az ezt követő betűk pedig az országra utalnak, ahonnan származik a tikmony (a tojás régi neve).

Ketreces tyúktartás.
Így "készül" a hármas jelzésű tojás...

A címben jelzett keresettség oka a közelgő Húsvét és a hozzá kapcsolódó tojásfestési hagyomány. 


Locsolókra várva...

A legnagyobb petesejtje a struccnak van. Mellette egy tyúktojás. 


Nincsenek megjegyzések: