2013. február 14., csütörtök

Közel a kisbolygó !

Koszta Zoltán, a blog :) szolgálatos csillagásza osztotta meg velem a következő hírt. Én pedig megosztom veletek. Köszönöm a hírt!

"Rekord közelségben egy kisbolygó

Rendkívüli csillagászati eseményre kerül sor február 15-én este. Egy kb. 40-50 méter átmérőjű kisbolygó halad el nagy sebességgel a Föld közelében. A 2012 DA14 jelű kisbolygót, mint neve is mutatja, már egy évvel ezelőtt felfedezték, és pályája adataiból már akkor tudni lehetett, hogy 2013-ban rekord közelségben halad el a Föld mellett. Helyi idő szerint pénteken 21 óra 25 perckor (+/- 2 perc) csupán 27.700 km távolságra lesz a Föld felszínétől, jóval belül a geostacionárius műholdak pályáján. Ennek ellenére e készülékekkel történő ütközésének valószínűsége minimális. A legnagyobb közelítés idején, hazánkból még nem lesz látható, mert a Corvus (Holló) csillagkép északi részén járó égitest 12 fokkal a horizont alatt tartózkodik, de fél órával később már 8–10 fok magasan a látóhatár fölé emelkedik és a Virgo (Szűz) csillagkép északnyugati részén lesz látható. Rögtön itt jegyezném meg, hogy szó sincs arról, hogy Hold méretű, vagy fényességű égitestet fogunk látni, mint azt egyesek híresztelték. Sőt, szomorúan kell közölnöm, hogy szabad szemmel aligha lesz látható, hiszen fényessége legfeljebb a 7-es magnitúdót éri el. Így legfeljebb távcsővel lehet majd megfigyelni, bár nagy sebessége miatt erre is külön fel kell készülni.
A kisbolygó Föld körüli keringésének periódusa kb. egy év, és égitestünk mellett elhaladva a gravitációs erő következtében pályája valószínű módosulni fog.
Bár nekünk, hétköznapi embereknek nem lesz lehetőségünk megfigyelni a különös jelenséget, érdemes figyelemmel kísérni a róla szóló híreket. Ilyen eseményre egy ember élete során maximum egy-két alkalommal kerül sor.
"Rekordnak számít ez a közelség. Az 1990-es évek óta végzett megfigyelések során még sohasem fedeztünk fel semmilyen égitestet ilyen közel a Földhöz" – nyilatkozta korábban Don Yeomans, a NASA földközeli objektumok után kutató programjának a vezetője, aki szerint a 2012 DA 14 katalógusjelű aszteroida nem veszélyezteti a Földet."

Nincsenek megjegyzések: