2011. november 16., szerda

Bőcsködés...


A mai Székely Hírmondóban jelent meg az alábbi cikk. Mivel gondoltam nem mindenki olvassa a lapot, ezért ide "bőcsködtem". Annyit még hozzátennék, hogy mától a könyv az Ex Libris (Olt utcai) könyvesboltban is megtalálható, fellapozható. (A könyvről bővebben ITT)


A háromszéki tanintézmények névadói

Írta: Dombi Helga2011. november 16. szerda, 09:27

Hiánypótló kiadvány összeállítására vállalkozott Köllő Zsolt Ágoston sepsiszentgyörgyi tanár, akinek nemrégiben jelent meg a háromszéki tanintézmények (iskolák, óvodák) névadóinak rövid bemutatását tartalmazó könyve.
Az Iskoláink névadói című könyv szerzője a megye több településén is tanított, ekkor ébredt rá arra, hogy a tanintézmények névadói jobbára ismeretlenek számára. Öt éve határozta el, hogy magáncélra összegyűjti a vonatkozó adatokat, aztán rájött, közérdeklődésre is számot tarthat a kiadvány.
Kérésünkre a szerző néhány érdekességet is megosztott: Benedek Elek nevét több tanintézmény is viseli, az egyetlen élő személyről elnevezett tanintézmény a zágoni Szabó Kati Óvoda, a „legidősebb” az ozsdolai iskola névadója, Kún Kocsárd, a mikóújfalusi iskola névadóját, Fejér Ákost a szerző személyesen is ismerte, a 97 személyiség között csupán hat nő szerepel. A névadások zömére a kilencvenes évek elején–közepén került sor, a kötet megjelenése óta két újabb tanintézmény lépett ki a névtelenségből.
A 136 oldal terjedelmű könyvet a szerző saját fotóival illusztrálta, borítótervét Botos Attila (Gojó) készítette, és Rabocskai László tanár (ő is besegített a gyűjtésbe) látta el előszóval.

2 megjegyzés:

Csíki mama írta...

Gratulálok a könyvhöz, ötletnek is nagyszerű!!!

Bedő Zoli írta...

Gratulálok Zsótibá', még sok-sok ilyen bőcsködéses bejegyzést kéne publikálj....Tanár Úr, csak így tovébb !!! Minden tiszteletem
Z