2011. szeptember 10., szombat

Szörényvár

Szörényvár, vagyis Drobeta, vagyis Turnu Severin. Nekem 40 évig kellett várnom, hogy betekintést nyerjek falai közé, mögé. Tetszett. Az a város, ahol együtt van a távoli- és közeli múlt, a jelen, a történelem, a földrajz...Ami a legfontosabb a város szempontjából, hogy a Duna partján fekszik. Építtetett is Traianus római császár egy hatalmas hídat, ami a várost összeköti a túlsó parttal. A település a magyar történelemben is szerepet játszott, a jelenleg is látható vár alapjai is ebből az időből valók. Az állandó harcok miatt, több gazdája is volt, majd Zsigmond király 1419-ben visszacsatolta Magyarországhoz, aztán a törökök elfoglalták (történelme részletesen ITT). 

A középkori vár romjai
Medieval Severin Fortress

A mai város látványosságai közül, legfontosabb kétségtelenül a Víztorony, valamint a "Radu Negru" terem. A Duna partján jól "mutat" Tűzoltóság épülete,  a szép, gondozott parkok.

 The Inspectorate for Emergency Situation "Drobeta"

 The Water Tower

The "Radu Negru" Hall

Alig órányi útra található Severintől Herkulesfürdő, és a Dunán hajókázva könnyen elérhető a Kazán szoros benne Decebal vezér hatalmas kőszobrával. Látványosnak látványos, művészi értékét mindenki eldöntheti.




A Duna itteni medre, a táj nagyon szép, látogatása érdemes. (a Duna linkre kattintva az eltűnt szigetről, Ada-Kalehről, valamint a Vaskapuról is olvashattok). 

Nincsenek megjegyzések: