2011. május 31., kedd

Elmaradások

Az elmúlt időszakban több kérdésre is megígértem a választ, ezeket a mulasztásaimat próbálom most itt összefoglalni. Ugyanakkor azoktól is elnézést kérek, akik témákat, bemutatható oldalakat ajánlottak figyelmembe, de még nem kerültek "sorra". Hamarosan itt a vakáció, remélem több időm lesz "blogozni". Addig is íme a kért élőlények, illetve a velük kapcsolatos válaszok.

 Ösztörüs veronika. A veronikáknak nálunk több faja is él, az itt bemutatott igen gyakori. Gyógynövényként is használják.

 Az orgonát nem nehéz szaporítani. A nemesebb fajtákat azonban jobb faiskolából választani. Ha nem kell nemesített fajta, akkor a tő melletti  sarjakat lehet könnyen gyökereztetni.

Sárgahasú unka. Ijesztésül mutatja a hasoldalát.

Kárpáti kék meztelencsiga.  Nálunk több helyen is előfordul, én már láttam Besenyőn, Bálványoson, Uzonkafürdőn is. Utóbbi helyen több színben is (lásd régebbi bejegyzés). 

 Boldogasszony papucsa. Valóban igaz, hogy Szentgyörgyhöz nagyon közel :) is előfordul, de veszélyeztetettsége okán a helyet titokként kezeljük, mert sajnos elég egyetlen "gyüjtőkedvű" ember is és tönkreteheti élőhelyét. Most éppen virágzik, remélem hamarosan idei fotókkal is szolgálhatok. 

Legyezőfű. Valószínű kedves Anonymus ezt a növényt láthattad.

Imádkozó sáska. Könnyű felismerni, más fajjal nem téveszthető össze.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Köszönöm a választ! :)